Udeleženec oz. udeleženka si v študijskem programu za izpopolnjevanje na področju višjega strokovnega izobraževanja Strokovnjak/strokovnjakinja za izvajanje medicinsko predpisanih diet (MPD) pridobi naslednje poklicne kompetence:
- voditi delovne procese načrtovanja, organizacije, izvedbe MPD v prehrambnem obratu in nadzora nad kakovostjo izvajanja MPD,
- uporabiti zakonodajo s področja označevanja živil in preprečevati tveganja v praksi,
- izbirati varna živila za posamezne MPD glede na skupine živil, na podlagi deklaracij in dodatnih informacij o živilih,
- pripraviti dietne jedilnike za posamezne MPD glede na kombiniranje hranilnih vrednosti živil in ustreznih živil za posamezno MPD (Katalog MPD[1]),
- pripraviti obroke za MPD v skladu z dietnimi jedilniki,
- načrtovati in voditi pripravo obrokov za MPD,
- predvideti možnosti kontaminacije z alergeni pri pripravi obrokov MPD in jih preprečiti,
- organizirati prevoz obrokov MPD skupaj z drugo hrano (topla in hladna veriga),
- asertivno komunicirati in sodelovati s sodelavci, predstavniki institucij in z dobavitelji,
- upoštevati psihološki vidik MPD pri komuniciranju s strankami oziroma uporabniki ali njihovimi skrbniki,
- poglabljati prvine sistema HACCP,
- zagotavljati dobro higiensko prakso v prehrambnem obratu, ki izvaja MPD,
- uporabljati spletna orodja in aplikacije pri delu v prehrambnem obratu.
[1] Katalog MPD je del Priporočil za medicinsko indicirane diete.